Er man egoistisk, når man sætter grænser for at passe på sig selv?

Egoisme eller grænse

I min klinik bliver jeg ofte mødt med, at klienten synes han/hun er egoistisk, når han/hun sætter grænser.

Egoisme har fået en negativ klang, men i virkeligheden er egoisme en positiv egenskab, fordi det er en måde, hvorpå vi passer på os selv. Den negative side af egoisme er, når grænsen bliver sat til egen vinding uden at tage hensyn til andre, og det kun er for at profitere eller udnytte andre.

Grænser er en slags Færdselslov

Vi skal kunne sætte grænser for at kunne være i relationer. Det er en slags færdselslov. Hvis vi ikke sætter grænser, ved andre ikke, hvor langt de kan gå med os. De kan ubevidst komme til at overskride vores grænse – og vi føler os krænkede. Derfor er det ikke egoistisk at sige fra, det er nærmere en pligt vi har.

Ligeså ubehageligt det er at få sine grænser overskredet – næsten ligeså ubehageligt er det at overskride andres grænser. Grænserne er en slags love, vi skal overholde overfor hinanden. Mine grænser behøver ikke være de samme som dine. Derfor er det vigtigt, at vi siger stop, når grænsen er nået. Dette gælder i alle livets forhold.

Opmærksom på dine og andres grænser

Nogle af mine klienter oplever, at de bliver krænket, fordi de enten ikke har lært at sætte grænser, eller fordi de tror, at de bliver udelukket af fælleskabet, hvis de sætter en grænse, og dermed er egoistiske.

For ikke at blive krænket eller være krænker er det vigtigt at være opmærksom på sig selv og andres grænser.

Du kan øve dig i at sætte grænser ved at sige, til dine venner eller børn i stedet for at pakke tingene ind,

  • ’jeg vil have du gør …..’
  • ’jeg vil ikke have du gør…..’
  • ’jeg kan lide …..’
  • ’jeg kan ikke lide …..’

Jo mere du sætter grænser, jo tydeligere er du for andre at omgå dig, samt en bonus er mere respekt og omsorg om din person. Så bare kom i gang med at øve dig

Kunne du lide indlægget og lyst til at booke en tid til en samtale eller bare høre nærmere – så klik her